10-points Stock Market Quiz: Test your stock market knowledge!



Are you done taking Part 1 of this quiz? If you still haven’t, head over to this Stock Market Jargons Quiz (Part 1).

If you’re already done with it, you’re probably ready to take Part 2.

Let’s see if you’ll get these 10 new stock market questions right.

Grab a pen and paper. No cheating!

Stock Market Jargons Quiz (Part 2)

1) San Miguel Corp. (SMC) offered a 10% stock dividend in its last stockholder’s meeting. SMC is offering to:

A) buy each stockholder’s 10% ownership in SMC
B) sell its 10% stock to be equally divided to shareholders
C) pay each common shareholder a portion of the company’s earnings in the form of stock

2) An investment is well-hedged if:

A) it is protected against losses
B) it has limited losses
C) an investor limits losses on a certain stock by establishing an opposite position in the same stock
D) Both A and B
E) Both A and C

3) A broker is flipping if he/she is:

A) unsure what stock to recommend to you
B) losing his/her mind
C) asking customers to buy a stock while another broker is simultaneously saying that their customers sell that stock

4) Short selling is:

A) buying stocks without enough cash
B) a strategy used to profit from an expected decline in stock prices
C) selling securities that the investor does not own by borrowing them with the intention of buying them at a lower price in the future
D) Both A and C
E) Both B and C

5) Someone handed you a “red herring”. It is:

A) a decoy for a stock your broker plans to buy
B) an abbreviated version of a company’s prospectus or detailed information submitted before an initial public offering
C) a report of your portfolio losses

6) The “poison pill” is the term used to describe a:

A) false tip
B) nasty rumor about a company
C) stock designed to defend against a hostile takeover

7) If the market is described as overbought, the stock market is:

A) seen to be bearing the symptoms of a future decline
B) filled with too many buyers
C) expected to break the resistance and will go higher further

8) The PSEi’s support is said to be at 7,500 and its resistance level at 8,000. These levels refer to:

A) where buying and selling, respectively, are typically triggered
B) the prices where buyers and sellers agree to sell their stocks
C) minimum and maximum prices the PSEi can reach within the day

9) The Net Asset Value of a company refers to:

A) Total assets plus liabilities divided by total outstanding shares
B) Total assets minus liabilities divided by total outstanding shares
C)Total assets multiplied by liabilities divided by total outstanding shares

10) A company asks its shareholders to waive their pre-emptive rights. The company is saying that investors:

A) defer their right to vote on the next stockholder’s meeting
B) take the vote similar to the vote of the Board during the stockholder’s meeting
C) agree not to buy new common shares before the stocks are offered to other investors

Answers :

1. C
2. E
3. C
4. E
5. B
6. C
7. E
8. A
9. B
10. C

Check your score:

1-3 points = Aral-aral muna, baka malugi ka sa stocks!
4-5 points = Wag laging hit or miss! Be informed!
6-7 points = Konting push pa, panalo ka na!
8-9 points = Amazing! Galing-galing!
10 points = Excellent! You’re a stock market whiz, Miss/Mr. Perfect!

Take the other Stock Market Quiz: Stock Market Jargons Quiz (Part 1)

What’s your score? Share in the comments section below. 🙂

About the Author

PSEi support seen at 6,200 and 6,000 amid weaker Peso

In a not-so-surprising move, the U.S. Federal Reserve (Fed) yesterday raised interest rates by 75 basis points (bps) or 0.75% in a bid to tame rising inflation in the United States. This was the third consecutive 0.75% rate hike by the Fed, which brings the federal funds rate, the central bank’s benchmark interest rate, to ... Read more

Official SWIFT Code of BDO, BPI, Metrobank, Philippine banks

When sending cash remittances or wire transfer to a bank account in the Philippines (such as BDO, BPI, Metrobank, Landbank, DBP, etc.), you’ll surely need the SWIFT Code of the bank. Look no further because you can find all the SWIFT Codes you need in this list! Make sure you’re using the right bank code ... Read more
blank

How to Waive your Credit Card Annual Fee (BDO, BPI, Metrobank, RCBC, Citibank, UnionBank)

Without a doubt, one of the most annoying fees that credit cardholders have to pay is the annual fee. Majority of cardholders are familiar with this fee and majority of us likely pay this grudgingly year after year after year. In the case of my credit card with BPI (Bank of the Philippine Islands), I’m ... Read more
blank

Why Filipinos do not become business owners or entrepreneurs

For a majority of Filipinos, entrepreneurship does not seem to be a typical, expected path. This is not surprising, considering that in school, students are primarily taught to become employees after graduation. Students train for years to become staff workers, reporting to a supervisor, and just waiting to receive their wages or salaries every month. ... Read more
blank

My experience investing in Mutual Funds in the Philippines

I started investing in mutual funds when I was 22 years old. As an Overseas Filipino Worker (OFW) then, I was fortunate to be able to save some money at that young age because of my work abroad. One time while I was on vacation in the Philippines, I saw a large billboard in EDSA ... Read more
blank

Income Tax Tables in the Philippines (2022)

The Philippines’ new tax reform bill, known as TRAIN or Tax Reform for Acceleration and Inclusion, was signed into law on December 19, 2017 and its implementation began on January 1, 2018. What are the new income tax rates under the TRAIN law? How will TRAIN affect income taxes of individuals and corporations? How is the ... Read more
blank

PSE Stocks Performance under each Philippine President (1987-2021)

Did you know that Philippine stocks were able to achieve an astounding growth of 800% in a span of 30 years? From 1987 until 2018, the Philippine Stock Exchange index (PSEi) rose from 1,000 points to a peak of 9,000 points — generating a return of 800% over 30 years. (The PSEi is an index ... Read more
blank

SSL 2022: Salary Increases for Teachers, Nurses, Gov’t Employees

Good news to all government employees! There’s a new round of salary increases beginning January 1, 2022! Millions of employees of the Philippine government — including public school teachers, nurses and staff of government hospitals, and workers in local and national government agencies, etc. — will be getting an automatic salary adjustment this 2022 under ... Read more
blank

PSE Trading Hours in 2022: What time open, when closed?

Before you take the plunge into stock trading and investing, make sure you understand what stocks are and how the Philippine Stock Exchange (PSE) operates. Unlike other investments that are relatively safe, stock trading is risky and loss of money is a possibility. So before you deep dive into the exciting world of stock trading, ... Read more

Price Floor and Price Ceiling of PSE Stocks

Trading bands in the PSE come in two forms: Price Ceiling, or the upper price limit, and Price Floor, or the lower price limit.

Leave a Comment