Stock Market Quiz: How many correct answers did you get?



When you’re asked to “hit” the shares, what do you do?

Should you feel afraid if you were offered a “warrant”?

Take this 10-item quiz and see how much you know about several stock market jargons. You’d be surprised that some familiar words have different meanings in the context of stock market trading.

All set? Grab a pen and a piece of paper. Make sure you don’t cheat!

Stock Market Quiz

Instruction: Choose from the given three choices the best answer to each question below.

1) What’s a ticker tape?

  • A) It shows you the latest information on stocks and company news
  • B) It’s a moving electronic display that shows the stocks symbols and prices at which each buying or selling order is executed
  • C) It displays the company disclosures submitted by each publicly listed company

2) EBITDA is an acronym for earnings before interest, tax, depreciation and amortization. It is useful to know because:

  • A) It’s the best measure of a company’s earnings
  • B) It tells the investor how much cash a business raises before interest is paid
  • C) It’s the primary basis of a stock’s Target Price

3) An “ask” and “bid” refer to the:

  • A) the buying and selling price of a stock at a given time
  • B) the offer price and the matching price
  • C) the lowest price to sell and the highest price to buy a stock

4) Investors sometimes use an “arbitrage” strategy in stocks like PLDT, Sun Life, and Manulife. What exactly is “arbitrage”?

  • A) Buying and selling of shares simultaneously from different markets to try to make a profit from short-term price differences depending on the foreign exchange
  • B) Buying and selling a combination of these shares from different markets to take advantage of bargains
  • C) Buying and selling of shares through foreign markets to take advantage of tax rules

5) When someone asks you to “hit” shares, what do you do?

  • A) Submit the stock certificate to your broker
  • B) Cancel an order
  • C) Buy or sell a stock at a particular price posted on the trading board

6) In stock trading, the “street name”:

  • A) is the code name assigned to each licensed stock broker
  • B) shows the shares you own but registered in the name of your broker
  • C) is your complete address submitted to your broker for record

7) If you own a “warrant” in stocks, you have:

  • A) the benefit of receiving a fixed number of stocks in the future without the need to shell out money
  • B) have the obligation to buy stocks at a given price in the future
  • C) have the right to buy a company’s shares at a set price in the future

8) Some foreign investors are not too keen on investing in the Philippine stock market because it is a “thin market”. This means our stock market lacks:

  • A) a large number of buyers and sellers
  • B) a lot of alternative investment avenues
  • C) a huge number of stocks available for trade

9) The trading hours in the Philippine Stock Exchange are:

  • A) from 9:00 AM to 5:00 PM
  • B) from 9:30 AM to 12 NOON
  • C) from 9:30 AM to 3:30 PM

10) Book value refers to

  • A) the theoretical value of the company if all assets were liquidated or sold at the prices carried on the balance sheet and all liabilities were paid off
  • B) the value of the company as stated in its financial statements
  • C) the earnings of the company generated through recurring operations, excluding one-time gains and losses

Check out the answers below!

Answers :

1. B
2. B
3. C
4. A
5. C
6. B
7. C
8. A
9. C
10. A

Check your score:

1-3 points = Aral-aral muna, baka malugi ka sa stocks!
4-5 points = Wag laging hit or miss! Be informed!
6-7 points = Konting push pa, panalo ka na!
8-9 points = Amazing! Galing-galing!
10 points = Excellent! You’re a stock market whiz, Miss/Mr. Perfect!

Take the other Stock Market Quiz: Stock Market Jargons Quiz (Part 2)

What’s your score? Share in the comments section below. 🙂

About the Author

PSEi support seen at 6,200 and 6,000 amid weaker Peso

In a not-so-surprising move, the U.S. Federal Reserve (Fed) yesterday raised interest rates by 75 basis points (bps) or 0.75% in a bid to tame rising inflation in the United States. This was the third consecutive 0.75% rate hike by the Fed, which brings the federal funds rate, the central bank’s benchmark interest rate, to ... Read more

Official SWIFT Code of BDO, BPI, Metrobank, Philippine banks

When sending cash remittances or wire transfer to a bank account in the Philippines (such as BDO, BPI, Metrobank, Landbank, DBP, etc.), you’ll surely need the SWIFT Code of the bank. Look no further because you can find all the SWIFT Codes you need in this list! Make sure you’re using the right bank code ... Read more
blank

How to Waive your Credit Card Annual Fee (BDO, BPI, Metrobank, RCBC, Citibank, UnionBank)

Without a doubt, one of the most annoying fees that credit cardholders have to pay is the annual fee. Majority of cardholders are familiar with this fee and majority of us likely pay this grudgingly year after year after year. In the case of my credit card with BPI (Bank of the Philippine Islands), I’m ... Read more
blank

Why Filipinos do not become business owners or entrepreneurs

For a majority of Filipinos, entrepreneurship does not seem to be a typical, expected path. This is not surprising, considering that in school, students are primarily taught to become employees after graduation. Students train for years to become staff workers, reporting to a supervisor, and just waiting to receive their wages or salaries every month. ... Read more
blank

My experience investing in Mutual Funds in the Philippines

I started investing in mutual funds when I was 22 years old. As an Overseas Filipino Worker (OFW) then, I was fortunate to be able to save some money at that young age because of my work abroad. One time while I was on vacation in the Philippines, I saw a large billboard in EDSA ... Read more
blank

Income Tax Tables in the Philippines (2022)

The Philippines’ new tax reform bill, known as TRAIN or Tax Reform for Acceleration and Inclusion, was signed into law on December 19, 2017 and its implementation began on January 1, 2018. What are the new income tax rates under the TRAIN law? How will TRAIN affect income taxes of individuals and corporations? How is the ... Read more
blank

PSE Stocks Performance under each Philippine President (1987-2021)

Did you know that Philippine stocks were able to achieve an astounding growth of 800% in a span of 30 years? From 1987 until 2018, the Philippine Stock Exchange index (PSEi) rose from 1,000 points to a peak of 9,000 points — generating a return of 800% over 30 years. (The PSEi is an index ... Read more
blank

SSL 2022: Salary Increases for Teachers, Nurses, Gov’t Employees

Good news to all government employees! There’s a new round of salary increases beginning January 1, 2022! Millions of employees of the Philippine government — including public school teachers, nurses and staff of government hospitals, and workers in local and national government agencies, etc. — will be getting an automatic salary adjustment this 2022 under ... Read more
blank

PSE Trading Hours in 2022: What time open, when closed?

Before you take the plunge into stock trading and investing, make sure you understand what stocks are and how the Philippine Stock Exchange (PSE) operates. Unlike other investments that are relatively safe, stock trading is risky and loss of money is a possibility. So before you deep dive into the exciting world of stock trading, ... Read more

Price Floor and Price Ceiling of PSE Stocks

Trading bands in the PSE come in two forms: Price Ceiling, or the upper price limit, and Price Floor, or the lower price limit.

3 thoughts on “Stock Market Quiz: How many correct answers did you get?”

Leave a Comment